какво е да си статист?
 
     
 

Ежедневно с нас се свързват стотици хора, които живо се интересуват от възможността да станат Статисти. Мнозина считат, че да си Статист е нещо като да бъдеш Актьор.Това мнение е много погрешно.

В действителност позицията на Статистите е на едно от най-ниските стъпала в йерархията на филмовия екип.

Със следващите редове се опитваме да отговорим на час от Вашите въпроси.

- Статист е името, с което се определят част от участниците в снимачния процес, които се ангажират за да придадат усещане за реализъм, автентичност, атмосфера и специфичност във филмови сцени, телевизионни продукции както и в рекламни и музикални клипове. Те могат да бъдат както минувачи по спокойна и тиха уличка, така също и част от огромна варварска армия придвижваща се през гората или строяща укрепления.

- От Статиста не се изисква да изпълнява индивидуални роли с текст по сценарий, освен в определени случаи, когато спецификата на сниманите сцени го налага.

- В зависимост от спецификата на сцената, Статистите подлежат на изключително внимателен подбор.

- Статист може да бъде всеки без значение на възраст, пол, физически данни и т.н. Често хора, които биват определяни като "грозни" за филмовата индустрия са доста търсени.

- Светът на киното, телевизията и рекламите се движи понякога с изключително бързи и непредвидими темпове. Затова и едно от първите изисквания към Статистите е способността да се отзовават на повиквания в изключително кратки срокове (понякога незабавно)

- Друго основно изискване е способността да се става рано и явяване на сборен пункт. Часове като 5:00 сутринта не са изключени

- Основното задължение на Статиста е да изпълнява прецизно инструкциите на Асистент Режисьорите и Организаторите на Статисти.

- Присъствието на Статиста на снимачната площадка често може да надхвърли 14 часа, но също така може да бъде и само 1 час.

- Присъствието на снимки понякога може да е изпълено с чакане и бездействие, но би могло да бъде дълго, нервно, тежко и изморително.

- Местата, в които Статистът изпълнява задълженията си, могат да бъдат изключително неприятни. Работа в студени и горещи дни се среща често.

- Работата като Статист не е постоянна и е на база Дневен Ангажимент с граждански договор.

- Хонорарът за Статистите се определя на Снимачен Ден и е различен за всеки отделен проект.

- Никой не може да даде гаранции за професионална кариера като Статист.

Да бъдеш Статист е далеч от възможността за лесно и бързо печелене на пари. Съвсем малко са хората, които успяват да преживяват само като Статисти. За повечето хора работата като Статист е допълнителен финансов приход, за някои - страхотно приключение, за други - интересни истории за разказване.

И накрая, разбира се, има ли нещо по вълнуващо от това да се видиш и да те видят на Филмовия или Телевизионния екран

Все пак чрез нас 270 български младежи се видяха редом до Брад Пит в "ТРОЯ"!

 
 как да стана статист?

Това може да направите много лесно, като се запознаете с нашата новата интерактивна услуга:
» е-кастинг


 Какво е е-кастинг

е-кастинг е новата ни електронна система за регистрация и кастинг на Статисти. Запознайте се подробно с принципите и начина на работа в:
» е-кастинг


 регистрирай се!

Попълнете коректно на кирилица регистрационния формуляр и прикачете 2 актуални и качествени снимки.
» е-кастинг регистрация

мъже   жени деца   специални

 
 
 
към галерията
» статисти/мъже
  към галерията
» статисти/жени
  към галерията
» статисти/деца
  към галерията
» статисти/специални